Informații Moldova

Republica Moldova este un stat independent al Europei de Est încadrat între România și Ucraina pe o suprafață de 33,8 mii km 2.

Națiunea are aproximativ 3.728.353 de locuitori (datele anul 2010) din care aproximativ un milion trăiesc în străinătate. Fostă Republică Socialistă Sovietică, care face parte din Uniunea Sovietică, este independentă din 1991. Capitala este orașul Chișinău (669.694 de locuitori de la recensământul din 2012).

Frontierele actualei republici le urmează pe cele din precedenta republică socialistă sovietică, născută în 1940 din ocupația de către Uniunea Sovietică a Basarabiei, pe atunci românească. Din subdiviziunea teritoriilor anexate s-a născut republica moldovenească în cadrul Uniunii Sovietice, la care s-a adăugat și Transnistria. Basarabia de Sud sau Basarabia istorică a fost însă atribuită Ucrainei; Basarabia a fost la rândul său formată prin anexarea în 1812 la Imperiul Rus al părții de est a principatului Moldovei și Basarabia istorică, posesie directă a Imperiului Otoman.

Moldova este împărțită în 32 de raioane, 3 municipii (Chișinău, Bălți și Bender) și 2 regiuni semi-autonome (Găgăuzia și Transnistria).

Regiuni autonome: Transnistria (situată în regiunea de est între Nistro și Ucraina) și-a declarat unilateral independența în septembrie 1990, dar în prezent nu este recunoscută ca stat la nivel internațional. Numele complet al regiunii este Pridnestrovskaia Moldavskaia Respublika. Are o lățime de 4.163 km² și are aproximativ 375.000 de locuitori (555.500 la ultimul recensământ 2004), din care 36,9% moldoveni, 29,2% ruși, 30,8% ucraineni, 2,1% evrei, 1% bulgari. Găgăuzia este o regiune autonomă populată de un grup etnic turc de religie ortodoxă cu capitala Komrat, în sudul țării.

Moldova este guvernată de un parlament cu o singură cameră format din 101 membri aleși prin vot universal în circumscripții cu un singur membru la fiecare 4 ani. Președintele Republicii este ales direct de către popor, are dreptul de a numi primul ministru însărcinat cu componența propriului cabinet, care este supus votului parlamentar.

Educația în Moldova s-a bazat pe modelul educațional al fostei Uniuni Sovietice, este obligatorie pentru o perioadă de unsprezece ani începând de la șase ani până la șaptesprezece ani. Româna și rusa sunt limbile principale pentru predarea în școli. Sistemul de învățămînt este împărțit astfel: învățămînt  preșcolar, primar, secundar general, secundar profesional și mediu de specialitate. Învățământul primar acoperă o perioadă de patru ani. Durata perioadei școlare secundare este de șapte până la opt ani. Majoritatea universităților sunt deținute de stat. În plus pe lîngă modelul formal de educație, în Moldova există multe Instituții  profesionale și cursuri prin corespondență.

Clima Moldovei, deși menține caracteristicile continentale, este puternic influențată de apropierea Mării Negre. Iernile nu sunt excesiv de reci, cu temperaturi medii cuprinse între -3 ° C și -5 ° C în ianuarie, spre deosebire de nordul în țară, iernile sunt deosebit de reci, cu vârfuri de aproximativ -20 ° C. Anotimpul de vară este destul de fierbinte, cu temperaturi medii zilnice care în luna iulie depășesc 30 ° C.

Grupuri etnice: moldoveni 69,62 %%, ucraineni 11,23%, ruși 9,39%, găgăuși 3,85% (populație de origine turcă), români 2,16%, bulgari 2,02%. Religii: Biserica Ortodoxă Moldovenească este o eparhie autonomă a Bisericii Ortodoxe Ruse și depinde de Patriarhia Moscovei, existînd 1194 de parohii. Biserica Ortodoxă Basarabeană face parte din Biserica Ortodoxă Română și are 124 de parohii. 3,6% din populație aparține Bisericii Ortodoxe a Bătrânilor Credincioși. Ortodoxă 93.6%, Baptistă, Evreiască și altele 5.9%, Catolică 0.5% Limbi: limba oficială este limba moldovenească, care, de fapt, conform opiniei unanime a lingviștilor, corespunde cu limba română. A doua limbă, așa-numita de relații interetnice, care este încă limba predominantă în funcțiile publice este limba rusă.

Descărcați informațiile țării în format PDF

ZONA DE MEMBRI

Înregistrați-vă pentru acces