31a Convenții Mondiale a Camerelor de Comerț Italiene în Străinătate (CCIE)

Camera de Comerț Italiană în Moldova a participat zilele trecute la reuniunile de lucru și de rețea organizate cu ocazia celei de-a 31-a Convenții Mondiale a Camerelor de Comerț Italiene în Străinătate (CCIE), care a avut loc la Perugia în perioada 8-10 octombrie. Organizată de Assocamerestero și de Camera di Commercio dell’Umbria,, în colaborare cu Unioncamere și InfoCamere, Convenția a reprezentat întotdeauna o ocazie importantă pentru reprezentanții celor 84 de Camere de Comerț italiene în străinătate de a consolida legăturile dintre sistemul cameral italian din străinătate și rețeaua camerală din Italia, punând bazele nu numai pentru noi colaborări, ci și pentru dezvoltarea de proiecte și inițiative de anvergură internațională.
Numai în 2021, prin intermediul a peste o mie de inițiative, Camerele italiene din străinătate au ajutat peste 53.000 de IMM-uri să se poziționeze pe piețele lor, punându-le în contact cu peste 90.000 de operatori străini interesați să facă afaceri cu Italia.
Mai mult de 62% din activitățile de promovare desfășurate de CCIE au avut loc prin integrarea sectoarelor și produselor care reprezintă cel mai bine know-how-ul italian în afara granițelor. Printre cele mai solicitate servicii se numără serviciile de asociere și de creare de rețele de afaceri (peste 45%), urmate de servicii de cercetare de afaceri și de consultanță specializată (32%) și de orientarea inițială pe piețele externe (20%).
Aproape jumătate dintre companiile care au apelat la CCIE activează în sectorul agroalimentar. Activitățile care au fost dedicate promovării vinului și mâncării italiene sunt, de fapt, pe primul loc, atât prin activități specifice, cât și prin proiecte multinaționale, cum ar fi, de exemplu, True Italian Taste – finanțat de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale – coordonat de Assocamerestero.
Revenind la sectoarele de activitate ale companiilor, în cele din urmă, după agribusiness, apar sectoarele de turism și cultură, mecanică, textile de modă și mobilă.
Datorită naturii lor de comunități de afaceri, precum și a contactelor și conexiunilor cu personalități din lumea antreprenorială și instituțională din străinătate, CCIE reușesc să transmită oportunități concrete de afaceri. Forța lor constă, de fapt, în baza de membri: din cei 20 000 de membri, aproximativ 88% sunt companii locale care recunosc Italia ca partener pentru operațiunile lor de afaceri sau de investiții. Pe lângă sectoarele cele mai emblematice ale Made in Italy (agroalimentar, ospitalitate, textile și modă, mobilă și mobilier, construcții etc.), care sunt reprezentate în mod egal în rândul membrilor, o parte importantă (39%) este formată din companii de consultanță calificată, care oferă servicii de asistență în domeniul juridic, financiar, al mărcilor și brevetelor etc.
Prin urmare, pentru companiile italiene, rețeaua CCIE este un instrument fundamental pentru crearea de noi oportunități și pentru căutarea de piețe de desfacere pe noi piețe. Consiliul general al Assocamerestero cuprinde, de fapt, două suflete: reprezentanții sistemului cameral italian, expresie a companiilor și teritoriilor, și reprezentanții CCIE, expresie a comunităților de afaceri italiene și străine, care lucrează în strânsă sinergie.
Assocamerestero este Asociația celor 84 de Camere de Comerț italiene din străinătate (inclusiv Camera de Comerț Italiană din Moldova) și Unioncamere. CCIE sunt asociații private, străine și de piață, formate din antreprenori și profesioniști italieni și străini, recunoscute de guvernul italian și înrădăcinate în țările cu cea mai mare prezență italiană în lume. Prin intermediul a 160 de birouri distribuite pe 61 de piețe, rețeaua camerelor străine desfășoară acțiuni strategice pentru a sprijini internaționalizarea întreprinderilor, promovarea Made in Italy și consolidarea comunității de afaceri italiene în lume.

ZONA DE MEMBRI

Înregistrați-vă pentru acces