Cu prilejul celei de-a XVI-a Adunări Generale a Camera di Commercio Italiana in Moldova, în Sala de Conferințe a Hotelului Bristol Central Park din Chișinău a avut loc Congresul Companiilor Italiene din Moldova, eveniment bilateral deschis întregii comunități de afaceri italo-moldovenești. Evenimentul din acest an s-a axat pe tema: „Industria mică și mijlocie italiană și piețele din țările cu perspectivă de integrare europeană: Chișinăul ca punct de plecare”.
Mulțumesc din suflet tuturor participanților, atât celor prezenți, cât și celor conectați la distanță. Am fost mulți, ceea ce dovedește că antreprenorii italieni sunt întotdeauna activi și bine integrați în sistemul economic local.
Deschiderea reuniunii de către președintele nostru, Massimo Radaelli, a precedat discursurile autoritare și fără îndoială competente din program:
E.S. Lorenzo Tomassoni, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, munca dumneavoastră constantă și valoroasă este un stimulent și un sprijin indispensabil pentru noi. Vă mulțumim mult Domnule Ambasador pentru prezența dumneavoastră.
Dm. Sergiu Harea, Președintele Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, aplauzele îndelungate ale întregii audiențe la finalul discursului său atestă emoțiile și responsabilitățile care ne sunt transmise în susținerea parcursului de integrare europeană a acestei țări.
Dm. Simone Billi, deputat în Parlamentul Italian, circumscripția europeană, care a fost întotdeauna alături de CCIE noastră la Chișinău, în discursul său a confirmat atenția și disponibilitatea directă pentru companiile noastre italiene din zonă.
Dm. Isae Spînu, Sef direcție Operațiuni ODA Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice al Republicii Moldova. Prezentarea sa privind oportunitățile de subvenționare pentru companii va fi urmată cu siguranță de un seminar de informare specifică în programul nostru de activități pentru anul viitor.
Dm. Paolo Borchia, membru al Parlamentului European. Un discurs cu un conținut concret și o profundă valoare programatică, foarte apreciat ca o confirmare suplimentară a angajamentului „italian” de a susține cu convingere deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.
Dm. Rosario De Blasio, înaltul funcționar UE responsabil pentru reformele vamale și fiscale în Republica Moldova. Discursul s-a axat pe conținutul reformei vamale care va intra în vigoare din prima zi a anului viitor, cu scopul de a eficientiza și accelera importul și exportul de produse și materii prime. Aprecieri sincere și mulțumiri din suflet lui Rosario pentru disponibilitatea sa prezentă și viitoare față de noi.
Dm.na Francesca Bonelli, Reprezentantul ONU pentru refugiați în Republica Moldova UNHCR-Moldova. Integrare în solidaritate, despre asta a vorbit Francesca în discursul său de la finalul reuniunii. Experiența și rezultatele acestei misiuni în Republica Moldova în ultimul an, proiectele finalizate și în curs de desfășurare, inclusiv angajarea refugiaților ucraineni în întreprinderi locale. Mulțumiri speciale Francescăi, pentru noi, italienii din Moldova, munca ei este o sursă de mândrie autentică.